Navigeren: de kruispuntenroute
Een kruispuntenroute bestaat uit een aantal tekeningetjes van kruispunten. In elk kruispunt staat aangegeven welke kant je opmoet.
Er zijn een aantal varianten:
- De variant waar je er van uit kan gaan dat de weg waar je vandaan komt van beneden naar boven is getekend. Het kruispunt ziet er dan net zo uit zoals je het tijdens de tocht aan zal treffen: je hoeft dus de routebeschrijving niet te draaien. Voorbeeld: nummer 1, 2 en 3 in het plaatje.
- In deze variant geeft de lijn aan waar je vandaan komt en het pijltje waar je naar toe gaat. Het kruispunt op de routebeschrijving kan dus gedraaid zijn ten opzichte van de situatie ter plekke. Voorbeeld: nummer 4 en 5 in het plaatje.
- Een wat moeilijker variant: het kruispunt is schematisch weergegeven met alleen lijnen. Het bolletje geeft aan waar je vandaan komt en het pijltje geeft aan waar je naar toe moet. Je komt deze techniek ook wel tegen onder de noemer "bolletje - pijltje route", niet te verwarren met de bolletjesroute techniek. Voorbeeld: nummer 6 en 7 in het plaatje.
- Een variant op nr. 3: hier zijn alle zijwegen weggelaten. Alleen de weg waar je vandaan komt (bolletje) en waar je naar toe moet (pijltje) staan op de routebeschrijving. Je ziet nu dus niet of je volgende kruispunt een T-kruispunt of een "echt" kruispunt is. Voorbeeld: nr. 8 in het plaatje.