Wetenswaardigheden
Scouts doen echt meer dan alleen tochten lopen en knopen leggen. Maar dit vormt wel een belangrijk onderdeel in het spel van scouting. Daarom hier wat uitgebreide informatie over deze onderwerpen. 

Archief
Verder is dit de plek waar je eens lekker het archief in kan duiken. Alles wat op de vorige website stond: oude nieuwsbrieven, gastenboeken, etc. is daar te vinden.  Leuk als je zelf ooit lid bent geweest, maar ook als je wil weten wat deze scouting groep allemaal al gedaan heeft!

Subcategorieën

Uitrusting

 

Uitrusting hike en kampUitrusting tijdens hike en kamp.

De oudere speltakken, zoals Verkenners, Padvindsters, Rowans, Sherpa's en Stam gaan vaak op hike: een looptocht waar je zelf je eigen bagage mee moet nemen. Het enige en beste hulpmiddel hierbij is de rugzak. Ook worden specifieke eisen gesteld aan slaapzak, schoenen en matje.

In dit gedeelte van de site vind je diverse tips en wetenswaardigheden over de rugzak, slaapzak, matje en schoenen. Ook kan je vinden waar je bij aanschaf op moet letten.

Knopen

 

InPionieren dit gedeelte vind je alles over knopen: knopen heb je nodig bij pionieren of om twee touwen te verlengen. Ook worden veel knopen in de scheepvaart gebruikt.

Een andere tak van knopensport zijn de sierknopen, zoals bijvoorbeeld gebruikt bij het fluitkoord.

Elke knoop heeft zijn specifieke kenmerken en gebruiks doeleinden. De knopen hieronder zijn de knopen die het meest bij onze groep worden gebruikt.

 

Wetenswaardigheidjes:

  • Een Knoop is de algemene benaming voor alle touwverbindingen, met name die welke in het eind van een lijn zijn geknoopt, met twee einden van dezelfde lijn zijn geknoopt en alle knopen in dunne lijnen.
  • Een steek is de verzamelnaam voor alle knopen waarmee een lijn aan een paal, bolder of stang (of een andere lijn of zichzelf) wordt verbonden. Vaak zit er verschil in dikte in de lijnen.
  • Een sjorring is een type knoop die bij scouting gebruikt wordt om objecten te pionieren van touw en houten palen. De functie van de sjorring bepaalt welke versie je gebruikt.
  • Een worp (volgens mij is er maar 1...): als je naar de mastworp kijkt en 'm maakt, dan zie je dat je 'm om de paal kunt 'werpen'.

Andere termen voor touw:

  • Lijn: zo noemt men touw op een schip
  • Landvast: dit is een lijn, staaldraad, touw of tros waarmee een schip wordt afgemeerd aan een bolder aan de wal, een dukdalf of een meerpaal. Ook wel bekend als meertouw.
  • Schoot: lijn waarmee je de stand van het zeil t.o.v. het schip regelt (scheepvaart).
  • Val: de lijn waarmee je het zeil ophijst (scheepvaart).
Pionieren

 

PionierenOm een leuke toren of keuken op kamp te maken heb je naast palen, hout en touw ook kennis van diverse sjorringen nodig. De sjorringen die het meest bij pionieren gebruikt worden staan hieronder.

 

Het materiaal waar het touw van is gemaakt, is vaak hennep. Dit pioniert makkelijker en lekkerder dan kunststof touw. Omdat hennep een natuurprodukt is, heeft het enige aandacht nodig. Als de touwen nat zijn geworden, moeten ze uitgehangen worden om te drogen. Dus geen natte touwen op een hoop wegzetten in het lokaal, dan gaan ze schimmelen. 

Zorg dat (natte) touwen zo min mogelijk in contact komen met zand. Touw slijt veel sneller als er zand in komt. Mocht een nat touw onder het zand zitten, spoel het dan uit en hang het te drogen. Droge touwen kan je makkelijk schoonvegen.

Navigeren

 

navigerenEr zijn verschillende manieren om te vertellen "welke kant je op moet" tijdens een tocht. Hieronder vind je de meest gebruikte technieken binnen onze groep.

Als de tocht goed is uitgezet, vind je onderweg herkenningspunten in de tocht. Mocht je nu toch fout lopen,  dan kan je naar zo'n punt in de tocht gaan waar je nog zeker weet dat je wel goed zit. Vervolgens probeer je het weer opnieuw.

Voornaamste oorzaken van fout lopen zijn het niet goed lezen en het niet goed opletten. Haastige spoed is hier zeker niet goed! Beter 5 minuten langer puzzelen dan 5 kilometer omlopen...

Archiefkist

De archiefkistarchief

 

In dit gedeelte vindt u links naar materiaal wat (veel) eerder op de Buys Ballotsite heeft gestaan. Om het voor de vergetelheid te behoeden, is er toch nog een (laatste) link naar toe geplaatst.

Let op: de opmaak van deze pagina's kan afwijken omdat de pagina's niet zijn omgezet naar het huidige format van de site.


  • Funstuff: minder zinnige en erg onzinnige artikeltjes. Handig als je in een melige bui bent of hier in wilt komen....
  • Diverse informatie: met onder andere kampkranten van diverse Famka's. En welk beest hoorde ook al weer bij die kleuren van de verkenner patrouillelinten?!?
  • Wijsneus archief: hier kan je de Wijsneuzen, die in pdf-formaat beschikbaar zijn, downloaden. Dit zijn de nummers van oktober 2001 t/m juli 2009.
  • Oude subdomeinen: onderdelen van deze website die voor een gelegenheid zijn aangemaakt en niet meer actueel zijn (maar wellicht wel leuk om nog even in te neuzen).

 

Vind ons op Facebook
Volg ons op Twitter